‘Wiede wiede wiet, wat nu met Zwarte Piet?

pietenstrip_vie_bliq_1_illustratie

Een strip voor jongeren over Zwarte Piet, ontwikkeld i.s.m. het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Wat vinden jongeren zelf eigenlijk van de pietendiscussie? En wat kunnen ze er aan doen?

Momenteel worden over Zwarte Piet hevige debatten gevoerd. Voor- en tegenstanders staan tegenover elkaar. Voor docenten en ouders is het niet gemakkelijk om een manier te bedenken om daar mee om te gaan. Kinderen/jongeren stellen vragen en verwachten daarop antwoorden. Op veel plekken is Zwarte Piet onderwerp van gesprek. Daarom heeft het VIE een strip ontwikkeld om jongeren uit te leggen wat er aan de hand is en hen mee te laten denken over een oplossing.

Op immaterieelerfgoed.nl en via docentenplein.nl, kunnen kinderen, ouders en leraren het boekje bekijken, downloaden en printen. De strip geeft inzicht in de huidige discussie, de oorzaken ervan vanuit het verleden en mogelijke oplossingen voor de toekomst. Maar het belangrijkste; kinderen worden (al dan niet klassikaal) aangespoord om zélf een mening te vormen over Zwarte Piet, los van wat de volwassenen ervan vinden. Ze kunnen hun ideeën opsturen naar het KIEN en zo hun stem laten horen. Deze kinderopinie wordt meegenomen in een onderzoek naar Zwarte Piet.

Ontwerp en vormgeving door Studio BLiQ. Teksten door Ineke Strouken en Saskia van Oostveen (KIEN).

pietenstrip_vie_bliq_2_illustratie

pietenstrip_vie_bliq_3_illustratie

pietenstrip_vie_bliq_4_illustratie

pietenstrip_vie_bliq_5_illustratie

pietenstrip_vie_bliq_6_illustratie

pietenstrip_vie_bliq_7_illustratie

pietenstrip_vie_bliq_8_illustratie