Grafiek in illustratie; litho, ets, droge naald, monoprint en linosnede.

 

studio_bliq_grafiek_litho_vogels

Studio BLiQ gebruikt geregeld grafiek technieken om illustraties te maken. Ze geven een andere sfeer dan werken met potlood of pen. Omdat er vanaf een drager wordt afgedrukt op papier speelt toeval een rol bij het eindresultaat. Ook zijn de lijnen vaak grilliger dan bij rechtstreeks tekenen op papier.

‘Lithografie’ is afgeleid van de Griekse woorden lithos (steen) en grafein (tekenen/schrijven) en betekent steendruk. Lithografie maakt gebruik van het vet in het tekenmateriaal en in de drukinkt. Als drager van de tekening dient kalksteen. Wanneer de tekening op de steen af is wordt de steen vochtig gehouden en het tekenmateriaal vervangen door drukinkt (zie Techniek). Met een pers wordt de geïnkte tekening overgebracht op papier.

studio_bliq_archibliq_litho_buildings

studio_bliq_vrouwen_litho

litho_grafiek_bliq_illustratie_jet_meisje

litho_bliq_

studio_bliq_plant_litho

studio_bliq_ets_bladeren_vogels

Een monoprint is een druktechniek waarbij slechts één afdruk kan worden gemaakt. De techniek wordt ook wel monotype of monotypie genoemd.

monoprint_bliq_studio_

studio_bliq_monoprint_figuur_dans

 

De linosnede of linoleumsnede is een hoogdruktechniek, waarbij een afbeelding wordt uitgesneden uit een stuk linoleum en daarna in de inkt gezet en afgedrukt.

studio_bliq_grafiek_trombone

studio_bliq_gitaar_meisje_illustratie

Een ets is een afbeelding gemaakt in diepdruktechniek van een koperen of zinken plaat waarin de afbeelding door zuur geëtst is.

 studio_bliq_ets_metro_astronaut

studio_bliq_ets_plant

 

Een droge naald is een diepdruktechniek uit de prentkunst waarbij men, doorgaans door middel van fijne, staalharde etsnaalden, een tekening krast in een koperen plaat. Wanneer men in een etsplaat krast, ontstaat er een ‘braam’. Dit is een opstaand randje naast de getekende lijn, waaronder zich ook inkt hecht. Hierdoor ontstaat bij het afdrukken een ietwat fluweelachtige lijn, die typerend is voor de drogenaaldtechniek. (Bron: Wikipedia)

studio_bliq_dieren_droge_naald_ets

 

ets_studio_bliq_danser_figuur

studio_bliq_graafmachine_speelgoed