Provincie Noord-Brabant – getekende plattegrond project Waterlinie

WB_Waterlinie_illustratie_studio_bliq

De provincie Noord-Brabant werkt aan het project West-Brabantse Waterlinie. Hiermee krijgt de voormalige verdedigingslinie een nieuwe bestemming. Uitkijktorens worden geplaatst, steigers aangelegd, kiosken ontworpen en bruggen naar de forten gebouwd. Voor kinderen komt er een waterspeelplaats en het gebied wordt uitgebreid met nieuwe wandel- en fietsroutes.

De Brabantse Wal krijgt hiermee een verrijking in het landschap, uitgebreidere recreatieve mogelijkheden, een hoger cultureel historisch besef bij de bezoekers en een economische boost.

In gezamenlijke opdracht van de gemeenten Steenbergen, Bergen op Zoom, Provincie Noord-Brabant en Natuurmonumenten bracht Studio BLiQ de West Brabantse Waterlinie in beeld. Aan ons de vraag om een historische, getekende plattegrond uit de tijd van de vroegere oorlogen te maken. Daarnaast illustreerden we de toekomstige herstelde waterlinie als recreatief gebied. Met behulp van oude kaarten en tekeningen werd het gebied illustratief in elkaar gepuzzeld. De illustratie /plattegrond is op informatieborden geplaatst bij de verschillende forten en in de informatiebunker, zodat in een oogopslag het verschil te zien is tussen de geschiedenis en het heden. Daarnaast wordt de plaat als beeldmateriaal gebruikt in folders, websites en brochures.

 

 

 

westbrabantse_Waterlinie_illustratie_historisch_studiobliq_kanon

 

westbrabantse_Waterlinie_illustratie_historisch_studiobliq_forten

westbrabantse_Waterlinie_illustratie_historisch_studiobliq_zeeslag

De West Brabantse Waterlinie is de oudste waterlinie van Nederland. De ligging is exact tussen Bergen op Zoom en Steenbergen. Vanaf de 17e eeuw bood de waterlinie weerstand aan onder andere het Franse en Spaanse leger. De verdedigingslinie bestond uit de forten  de Roovere, het Ravelijn, Henricus, Moermont, Pinssen, en het Halsters Laag. Langzaam worden ze in ere hersteld.